22 Ekim 2014 Çarşamba

AMAN TANRIM(BRUCE ALMİGHTY) FİLM KONUSU VE REPLİKLERİ

***Başrollerinde Jim Carrey, Morgan Freeman, Jennifer Aniston gibi 3 usta oyuncunun yer aldığı Aman Tanrım filmi, tür olarak komedi, dram ve fantastik türlerini içinde barındırıyor. Filmi basit diyalogları olan bir komedi filmi olarak değerlendirmek sanırım filme çok büyük haksızlık olur. Nitekim, Jim Carrey'nin olduğu sahnelerde kahkahalara boğulurken, Morgan Freeman'ın olduğu sahnelerde ise kendinizi bazı dünya görüşlerinizi sorgularken bulacaksınız. 2003 yılında çekilen film, kurgusu ve farklı senaryosuyla o döneme damga vurmuştu. Ve az sayıda da olsa bazı dini otoriteler tarafından acımasızca eleştirilip, bazı ülkelerde yasaklanmıştı. Bununla ilgili düşüncelerimizi daha sonra ifade edicez, şimdi filmin konusunu anlatmaya başlayalım.

***Bruce Nolan(Jim Carrey) yaşadığı hayattan memnun olmayan ve hayatındaki herşeyden şikayet eden biridir. Bruce, başına gelen tüm talihsizlikleri makus talihine bağlar ve Tanrı'ya bu konuda sürekli şikayet eder. Hatta, Tanrı'yı hiç yardım etmemekle ve işinin rahat olmasıyla suçlar. Tanrı birgün bu yakarışlara cevap verir ve Bruce Nolan'ın karşısına insan silüetinde çıkar. Oynadığı her role derinlik ve kalite katabilen usta oyuncu Morgan Freeman'ı, burada Tanrı rolünde izliyoruz. Tanrı olmanın kolay bir iş olduğunu düşünen Bruce Nolan, 1 haftalık Tanrı olma göreviyle cezalandırılır. Yeni göreviyle hayatını düzene sokabileceğini düşünen Bruce, yanıldığını kısa süre sonra farkedecektir.

***Kısacası, ön yargılarınızı bırakıp, izlediğiniz şeyin kurgu ve senaryo olduğunu bilerek izlerseniz, filmden fazlasıyla keyif alacağınızdan eminim. Dünya görüşünüz ne olursa olsun, Aman Tanrım filminin ciddi bir konuda önemli mesajlar verebildiğini ve olayı mizahı açıdan da çok başarılı bir şekilde yansıtabildiğini göreceksiniz. Herkese iyi seyirler dilerim...

FİLMDEKİ REPLİKLER VE DİYALOGLAR
Not: Filmi izlemeyen arkadaşlar spoiler yememek için, buradan aşağısını okumasın ;)

***İlk olarak Tanrı'dan sürekli bir mucize görmek isteyen, şekilci ve yobaz düşüncedeki insanlara tokat gibi bir cevap niteliğinde olan repliğimizle başlıyoruz. Siz de, takdir edersiniz ki Allah inancına sahip olmak için mucize görmemize gerek yoktur. Bazen, başımızı kaldırıp gökyüzüne bakmamız bile bazı şeyleri kavrayabilmeniz için yeterli olabilir. Hala domateste (Allah) yazısını görmenin mucize olduğunu zannedip, Allah'ı ispatlamaya çalışan insanlar var. Hatta, bikaç sene önce Mısırda radikal islamcı bir grup, domatesin birinde hac benzeri bir şekil görünce, domatesin Hristiyan olduğunu iddia etmişti ve domates yenilmesini yasaklamıştı. Bir de burdan yakın derim ben :) Neyse okuyalım:

Tanrı= 'Bir şey ne kadar kirlenirse kirlensin hemen silebilirsin. Çorbayı ikiye bölmek mucize değildir Bruce, sihirbazlıktır. İki işte çalıştığı halde çocuğunu futbol antrenmanına götürmeye vakit bulan bekar anne mucizedir. Uyuşturcuya hayır, eğitime evet diyen bir genç mucizedir. İnsanlar onlar için herşeyi yapmamı istiyorlar. Ama anlamadıkları şu ki, yapacak güçleri var. Bir mucize mi görmek istiyorsun evlat, mucizenin kendisi ol.'
 ----------------------------------------------
Tanrı: İnsanlar basit ameleliğin değerini küçümsüyorlar. Orada özgürlük vardır. Dünyanın en mutlu insanlarından bazıları günün sonunda evlerine ter kokarak dönüyorlar.
  ----------------------------------------------
Bruce: Dur, gidiyor musun?
Tanrı: Artık tek başına altından kalkabileceğini düşünüyorum.
Bruce: Ama ya sana ihtiyacım varsa? Ya soracak sorularım varsa?
Tanrı: Bu senin sorunun Bruce. Herkesin sorunu bu. Yukarı bakmaya devam et.
 ----------------------------------------------
Bruce: Özgür iradeye dokunmadan insanların sevgisini nasıl kazanabilirim?
Tanrı: Dünyama hoşgeldin. Bulursan bana da haber ver.
 ----------------------------------------------
Grace: Aman Tanrım.
Bruce: Bana Bruce diyebilirsin.

***Bikaç kelam daha edip Aman Tanrım filminin bahsini kapatalim. Dediğimiz gibi inanmak için sihir, büyü, mucize gibi şeylere gerek yoktur. Tanrı'dan bu tür beklenti içinde olanlar, sacma kanitlar ve mantık dışı hikayeler uydurarak komik duruma düşmektedirler. Bir düşünsenize. Sihir, büyü veya mucize gören herkes ztn inanacaktır. Önemli olan kendi akıl ve iradeniz vasıtasıyla düşünerek ve sorgulayarak doğru inanca ulaşmaktir. Bir sonraki yayınımızda görüşmek dileğiyle,  hoşçakalın.
Devamını oku »