7 Ekim 2013 Pazartesi

GÜNÜN FİLM REPLİKLERİ(CAPSLER)

DÖVÜŞ KULÜBÜ

GARFİELD

ZİNDAN ADASI

KAYBEDENLER KULÜBÜ

LEYLA MECNUN





Devamını oku »

12 KIZGIN ADAM(12 ANGRY MAN) FİLM ÖZETİ




***Filmin ismine baktığımızda bize 12 tane kızgın, despot adam izleyeceğimiz izlenimi veriyor başta. Ama, adamlarımızın 12'si de kızgın değil, içlerinden bir tanesi gayet sakin, mantıklı, önyargısız ve muhalif bir karakterde. Filmde, 18 yaşında bir çocuk, babasını taammüden öldürmek suçundan yargılanıyor. 12 tane jüri üyesi çocuğun suçunu tartışmak için bir odada toplanıyor. Bütün jüri üyeleri çocuğun suçlu olduğunu düşünür ve bu yönde oy kullanırlarsa, çocuk idam edilecek. Veya bütün jüri üyeleri çocuğun suçsuz olduğunu düşünür ve bu yönde oy kullanırlarsa, çocuk serbest bırakılacaktır. Mutlaka, on ikiye karşı sıfır olmalıdır, suçlu yada suçsuz. Çocuğun suçu mahkemede şahitler ve deliller ile neredeyse kanıtlanmıştır. Çoğunluk üzerine konuşmaya bile gerek duymadan, hemen bir oylama yapmak ister. Çünkü, birçoğunun kendine göre önemli işleri vardır ve biran önce bu işi sonuçlandırmak istemektedirler. Hemen bir açık oylama yapılır ve içlerinde sadece bir adam(8. üye) çocuğun suçsuz olduğunu düşünür. Deivid'in kafasını kurcalayan konular vardır ve 18 yaşında daha hayatının başındaki bir çocuğu bu kadar kolay ve çabuk elektrikli sandalyeye göndermek istemez. Bu nedenle, aklındaki soru işaretlerini gidermek ve konuyu uzun uzadıya tartışmak ister. Böylece vicdanı da rahat edecektir. 

***1957 yapımı olan 12 Kızgın Adam, İMDB tüm zamanların en iyi filmleri listesinde 8. sırada yer alıyor. Filmin, kesinlikle izlenmesi gereken bir film olduğunu sıralamadaki yerinden anlayabiliyoruz. Peki, bir filmin iyi bir oy ortalamasına sahip olması neden önemlidir? Herkesin beğendiği en yüksek oy ortalamasına sahip bir filmi, illaki beğenecek miyiz? Tabii ki hayır, ama bu tür yüksek oy ortalamalı filmleri izleyerek, kendi beğenme şansımızı arttırırız bana göre. Neyse, lafı daha fazla eveleyip gevelemeden filmimize dönelim :)  Film, sadece 12 jüri üyesinin bulunduğu toplantı salonunda geçmektedir. Günümüz filmleri gibi göze hoş gelen efektler, son teknoloji kameralar, kostümler, profesyonel makyaj ekipleri bulamazsınız bu filmde. Zaten film siyah-beyazdır ve sadece 12 tane tartışan adam vardır. Aralarında geçen diyaloglar, tartışmalar, akıl oyunları gibi olgular ise sinema sanatının temelini oluşturur. Temelini oluşturur çünkü böyle bir film yapabilirseniz teknolojiye, makyaja carta curta gerek duymazsınız. Türk sinema tarihine baktığımızda sanırım böyle filmler bir elin parmaklarını geçmez. Biz binanın temelini atamayacak durumdayız ama çatı yapmaya çalışıyoruz gibi geliyor bana. O yüzden bütçe yok, imkan yok gibi bahaneler çok da gerçekçi  gözükmüyor. Gişe kaygısı bir kenara bırakılırsa, Türk sinemasının arzu ettiği düzeye ulaşabileceğine inanıyorum.

***Sonuç olarak, bir bilgin demiş ki ''Benden başka bişey söyle ki, iki kişi olalım''. Ne güzel de demiş ve anlatmış en sade haliyle fikir çeşitliliğinin önemini. O yüzden, başka fikirlere ve kişilere önyargısız yaklaşalım, yaftalamayalım. Sanırım, filmin vermek istediği de en genel mesaj buydu. İyi seyirler...



Devamını oku »