20 Ekim 2014 Pazartesi

PATCH ADAMS FİLM KONUSU VE REPLİKLERİ

***Patch Adams, henüz tıp fakültesinde okurken evinde kendi muhayenesini kuran ve 15 binden fazla hastayı tedavi edip tek bir kuruş dahi ücret almayan, kapitalizm düşmanı anarşist karakterde bir doktor. Bir devrimci. Sanılanın aksine, devrimci düşüncede olmak demek sokağa çıkıp, demokratik olmayan yollarla hak aradığını zannetmek demek değildir. Bir devrimci kendi en iyi olduğu alanda değişiklikler ve yenilikler yapmayı denemelidir. Denemelidir diyorum çünkü tüm hayatı boyunca denese de, buna muvaffak olamayabilir. İşte, anarşist doktorumuz Patch Adams da henüz bunu tam anlamıyla başarabilmiş değil. Yetmişine merdiven dayamasına rağmen, hayalinin peşinde koşmaya devam ediyor. Peki, anarşist doktorumuzun hayali nedir yavaş yavaş anlatmaya başlayalım. Patch Adams, öncelikle tüm yoksul ve muhtaçların ücretsiz olarak tedavi olabileceği hastaneler kurulmasını istiyor. Modern tıbbın tabiiki karşışında değil ama tedavi süresince hastaya sevgi ile ve mizah yoluyla yaklaşılması gerektiğine inanıyor. Bunun için de çalıştığı tüm hastanelerde palyaço kılığında dolaşıyor ve tüm hastaları eğlendirerek, güldürerek tedavi ediyor. Gerçekten de tedavi süresince yanınızda sizi seven birilerinin olması ve moralinizin yüksek tutulması, ne kadar da önemlidir değil mi?  İşte, Patch Adams da bunun farkında ve yarım asırdır bu idealini gerçekleştirmek için çırpınıp duruyor.

***Filmden de biraz bahsedelim istiyorum. Filmin başrolünde birkaç ay önce intihar eden usta oyuncu Robin Williams oynuyor. Birçok eleştirmene göre, Robin Williams' ın oyunculuk anlamında tavan yaptığı film, bu filmdir diyebiliriz. Buna rağmen İMDB'de filme 6.3 gibi komik bir oy verilmiş, tabii biz bunu kaale almıyoruz ;) Anarşist palyaço doktorumuz gençken çok sıkıntılı bir hayat yaşıyor. 16 yaşinda babasını kaybediyor. O dönemde ise, Amerikada zenciler her ortamda ikinci sınıf vatandaş olarak görülüyor ve Patch Adams buna karşı çıktığı için birçok kez dayak yiyor. Bu yüzden, 3 kez intihar girişiminde bulunan Patch Adams, aslında daha o dönemde kapitalizmin, özgürlükler ülkesi Amerikanın bir yalandan ibaret olduğunu farkediyor. Ayrıca Patch Adams, bugün Bush dönemi için faşist, Abd için ise "dünyanın en terörist ülkesiyiz'' diyebilen cesur bir antikapitalist. Peki, anarşist palyaço doktorumuz idealini gerçekleştebiliyor mu? Bunun cevabını filmi ilk defa izleyecek olan arkadaşları biraz da olsa merak ettirmek için vermeyelim diyorum :)

***Sonuç olarak, hepimiz gerçek olamayacak kadar güzel ve etkileyici olan birçok film izlemişizdir. Sanatın veya sanatçının amaçlarından biri de insanların hayal etmesini ve hayallerinin peşinde koşmasını sağlamaktır aslında. İşte bir sanat eseri size hayal kurduruyosa ve o ütopik dünyada yaşama isteği uyandırıyorsa sanat eseridir bence. Kurduğunuz hayalin büyüklüğü ve küçüklüğü önemli değildir. Yeterki hayal kurun ve ulaşmak için çabalayın. Ulaşamasanız bile o yolda edindiğiniz kazanımlar sizi mutlu edecektir. Patch Adams da size hayal kurma ve peşinden gitme konusunda cesaret verebilecek bir nevi gerçek dünya kahramanı. Ki bahsettiğimiz gibi kendisi de yarım asırdır hayallerinin peşinde koşmaya devam ediyor. Herkese iyi seyirler dilerim;)

Not: Film Replikleri daha sonra güncellenecektir.
Devamını oku »